Parsley-mint chutney.
Czatnej z natki pietruszki (lub kolendry) i mięty.
Ingredients:
- 1 cup of chopped parsley/ mint/ cilantro
(1 szklanka pokrojonej natki pietruszki lub kolendy i listki mięty)
- 2 cloves of garlic
(2 ząbki czosnku)
-1 green chili without seeds (I did not used this)
(1 chilli zielone bez nasion - ja użyłam kawałka zwykłej papryki)
- salt, 1 tsp coriander seeds, 1/2 tsp cardamom seeds
(sól, 1 łyż. kolendry, 1/2 łyżki kardamonu)
-water (a little)/ trochę wody
Blend until smooth.
Stir in juice from 1 lemon.
Zmiksować składniki w blenderze, dodać sok z limonki lub cytryny.
Mango chutney.
Czatnej z mango.
Ingredients:
- 1 green mango
(1 mango mało dojrzałe)
- 2 small cloves garlic
(2 małe ząbki czosnku)
- salt 1/2 tsp, red chili powder 1/2 tsp
(sól, chilli po 1/2 łyż.)
- a little water (kilka kropli wody)
Blend until smooth.
piątek, 31 sierpnia 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
robię takie zielone pasty/sosy ale z dodatkiem oliwy i pestek. są rewelacyjne nazywam je "pesto". ale pomysł by były lżejsze też jest świetny. latem robiłam takie z większa ilością wody i były orzeźwiającymi witaminowymi koktajlami.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/