piątek, 31 sierpnia 2012

Chutney/ Czatnej

Parsley-mint chutney.
Czatnej z natki pietruszki (lub kolendry) i mięty.

Ingredients:
- 1 cup of chopped parsley/ mint/ cilantro
(1 szklanka pokrojonej natki pietruszki lub kolendy i listki mięty)
- 2 cloves of garlic
(2 ząbki czosnku)
-1 green chili without seeds (I did not used this)
(1 chilli zielone bez nasion - ja użyłam kawałka zwykłej papryki)
- salt, 1 tsp coriander seeds, 1/2 tsp cardamom seeds
(sól, 1 łyż. kolendry, 1/2 łyżki kardamonu)
-water (a little)/ trochę wody

Blend until smooth.
Stir in juice from 1 lemon.

Zmiksować składniki w blenderze, dodać sok z limonki lub cytryny.






Mango chutney.
Czatnej z mango.

Ingredients:
- 1 green mango
(1 mango mało dojrzałe)
- 2 small cloves garlic
(2 małe ząbki czosnku)
- salt 1/2 tsp, red chili powder 1/2 tsp
(sól, chilli po 1/2 łyż.)
- a little water (kilka kropli wody)

Blend until smooth.














1 komentarz:

  1. robię takie zielone pasty/sosy ale z dodatkiem oliwy i pestek. są rewelacyjne nazywam je "pesto". ale pomysł by były lżejsze też jest świetny. latem robiłam takie z większa ilością wody i były orzeźwiającymi witaminowymi koktajlami.
    pozdrawiam

    http://potrawypolgodzinne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń