sobota, 1 września 2012

Bean, kale, barley, cabbage - braised.

Bean, kale, barley, cabbage - braised.
Barley cooked, added last to vegetables.
Spices: pepper, soy sauce, cumin, savory, turmeric, thyme, parsley, beets leaves.
















Skromny obiad warzywny (wegański).
Składniki:
- kawałek białej kapusty
- kilka liści jarmużu
- garść pokrojonej fasolki szparagowej (surowej)
- olej rzepakowy, kmin rzymski, pieprz, łyżka sosou sojowego (nie trzeba, daję zamiast soli), łyżka kurkumy, łyżka cząbru, kilka łodyg świeżego tymianku (posiekanych, ja tnę nożyczkami), na koniec można dodać łyżkę śmietanki sojowej lub napoju sojowego alpro bez cukru.
Na rozgrzany olej do woka wrzucamy kmin, następnie posiekane warzywa. Podsmażamy, mieszając. Dodajemy przyprawy i szklankę wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu.
Na koniec dodajemy np. ugotowany wcześniej (może być 1-2 dni wcześniej) jęczmień, pszenicę lub żyto albo kaszę, ryż, co kto woli. Mieszamy, dusimy chwilę i podajemy.
Udekorowałam talerz posiekaną natką pietruszki, a na wierzch warzyw dodałam kilka młodych listków buraka.
Jest to bardzo szybkie danie. Nie wymaga dużego nakładu pracy ani uwagi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz