Składniki na falafle:
cieciorka namoczona na noc, zmielona w maszynce lub ręcznym mikserem
zmielona kolendra (2łyżki) i kmin rzymski (2łyżki)
pieprz, sól, kurkuma
ząbek czosnku
natka pietruszki
sezam
woda
mąka z ciecierzycy - gdy konsystencja masy zbyt wodnista
Składniki zmieszać, uformować np. kulki i smazyć w głębokim tłuszczu.
Podawać z hummusem.
niedziela, 16 września 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńJa zawsze falafel robiłam z namoczonej cieciorki, ale jej nie gotowałam. Zastanawiam się czy różni się to smakiem. Poza tym wyglądają przeapetycznie.
OdpowiedzUsuńkorekta: też nie gotowałam, pomyliło mi się z cieciorką, która rownoczesnei gotowałam do hummusu :))
Usuń