niedziela, 16 września 2012

Falafel

Składniki na falafle:
cieciorka namoczona na noc,  zmielona w maszynce lub ręcznym mikserem
zmielona kolendra (2łyżki) i kmin rzymski (2łyżki)
pieprz, sól, kurkuma
ząbek czosnku
natka pietruszki
sezam
woda
mąka z ciecierzycy - gdy konsystencja masy zbyt wodnista
Składniki zmieszać, uformować np. kulki i smazyć w głębokim tłuszczu.
Podawać z hummusem.









3 komentarze:

  1. Ja zawsze falafel robiłam z namoczonej cieciorki, ale jej nie gotowałam. Zastanawiam się czy różni się to smakiem. Poza tym wyglądają przeapetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. korekta: też nie gotowałam, pomyliło mi się z cieciorką, która rownoczesnei gotowałam do hummusu :))

      Usuń