piątek, 31 sierpnia 2012

Pakora

Vegetable (vegan) PAKORA recipe

Ingredients:
1 cup chickpea flour
1 tablespoon black cumin
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon chilii pepper
2 tablespoons coriander
2 tablespoons cumin
1,5 teaspoon turmeric
1/4 teaspoon asafoetida
2 teaspoons salt
1 teaspoon baking powder
water
plant oil
vegetables (broccoli, cauliflower, Brussels sprouts or what you want)

 Mix first 11 of ingredients well.  Add the vegetables and mix in evenly.  Fry until the pakoras are a pecan-brown.

Pakora:

Składniki:
szklanka mąki z ciecierzycy
1 łyżka nasion czarnuszki
1/2 łyżki mielonego cynamonu
1/4 łyżki pieprzu cayenne
2 łyżki milonej kolendry
2 łyżki mielonego kminku indyjskiego/kminu rzymskiego
1 łyzka kurkumy
1 łyżeczka asafetidy
2 łyżki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka zimnej wody
warzywa
olej do smażenia

Do miski wsypać mąkę i resztę sypkich składników, dodać wodę i zmiksować. Ciasto ma być gładkie i dość gęste, bez grudek - takie jak na naleśniki.
Warzywa pokroić na równe cząstki. Tutaj użyto tradycyjnie cząstek kalafiora. Można użyć dowolnych warzyw.
Surowe cząstki kalafiora/ brokuła itp. zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej. 



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz