Kiszone ogórki.
Składniki:
zielone ogórki gruntowe (ukisiłam ponad 15kg)
koper ogrodowy
liście i korzeń chrzanu
czosnek
liście porzeczki, winogrona lub dębu (nie trzeba, ja użyłam)
ugotowana woda z solą w proporcji 1 kopiasta łyżka stołowa soli na 1 litr wody
Umyte słoki weka wypełnić liściem chrzanu, odrobiną kopru, 1 listkiem np. porzeczki, pociętym ząbkiem czosnku oraz kilkoma 'łuskami' korzenia chrzanu i oczywiście umytymi ogórkami.
Ogórki powinny być twarde, jędrne, świeże - wtedy po ukiszeniu nie będą miękkie niczym kapcie ;)
Wodę z solą gotujemy i zalewamy nią ogórki w słoikach i zamykamy. Używam bardzo gorącej wody do zalewania. Następnego dnia widać już skutki kiszenia - ogórki zmieniają zabarwienie.
piątek, 10 sierpnia 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz