sobota, 18 sierpnia 2012

Pieczona dynia hokkaido i dal

Pieczona dynia Hokkaido i dal (dahl, daal, dhal):
Dynię umyć, pokroić, usunąć nasiona/pestki, wyłożyć kawałki na blasze, posypać ziołami (majeranek, bazylia, tymianek, cząber, pieprz itp. - co kto lubi) i piec w piekarniku w 180 stopniach C.

Kawałaki dyni podałam z dalem z czerwonej soczewicy oraz urid dalu - białej soczewicy.
Dal: do garnka wlać nieco oleju, wrzucić czarną gorczycę, przykryć, poczekać aż gorczyca się lekko podsmaży (będzie strzelać, dlatego trzeba garnek przykryć). Dosypać asofetidy i mielonej kolendry. Wsypać suche ziarna soczewicy i podsmażyć. Zalać wodą, dusić aż ziarna się rozpadną i uzyskamy gęstą zupkę (jak grochówka), dodać kurkumę i ewentualnie szczyptę chilli.























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz