poniedziałek, 2 listopada 2009
Żółta zupa na jesienne chłody
Zupa:
żółta
gęsta
z kapusty
na jesień i zimę
łagodna w smaku - nadaje się dla dzieci (oczywiście bez przesady, niemowlęta takiej zupy nie jadają ;))
Składniki:
pół kapusty
1-2 cebule czerwone
olej
woda, liść laurowy, kolendra, ziele angielskie, sól, pieprz, szczypta kurkumy i czerwonej papryki
1/2-3/4 szklanki mąki kukurydzianej
Kapustę kroimy, wrzucamy do wody i lekko podgotowujemy.
Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni na oleju. Po 2 minutach smażenia przekładamy na patelnię kapustę z wody i także podsmażamy.
W tym czasie w garnku gotuje się bulion warzywny (+ przyprawy bez sypkich).
Podsmażoną cebulkę i kapustę przekładamy do bulionu i gotujemy jakieś 20-40 minut.
Pod koniec dodajemy sypkie przyprawy i mąkę kukurydzianą.
Zupa jest łagodna w smaku.
Myślę, że nie zasmakuje komuś kto dotychczas pochłaniał potrawy z chilli, a tym bardziej z octem... No, chyba że po dwóch dniach postu :D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
niemowleta jadaja glownie zupy moja droga...poza mlekiem oczywiscie ;)
OdpowiedzUsuńale nie gryzą kapusty! ;P
OdpowiedzUsuńno i cebuli to bym dzidzi nie dawała ;)