niedziela, 8 listopada 2009
Murzynek wege z polewą z kakao
Murzynek:
Do miski wsypujemy:
3 szklanki mąki
1 szklankę cukru
1/2 szklanki oleju
łyżeczkę oliwy
1 łyżkę proszku do pieczenia
1 łyżkę sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
łyżeczkę przyprawy do piernika (nie trzeba)
cukier waniliowy
1 szklankę wody
Mieszamy do uzyskania dość kleistej masy.
Blachę smarujemy olejem. (Mozna posypać delikatnie tartą bułką).
Wlewamy masę na blachę.
Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut.
Wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowujemy polewę czekoladową:
w rondelku podgrzewamy 50g margaryny (ewent. oleju) z 3 łyżkami cukru (1-3 łyżek), 2 łyżkami kakao, 2 łyżkami wody.
Gorącą polewą smarujemy ciasto (ja używam do tego celu pędzla).
Po 20-30 minutach ciacho nadaje się do jedzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Właśnie zrobiłem według przepisu i wyszedł dość suchy, mimo iż dodałem więcej wody i oleju, bo już na etapie mieszania ciasto było zbyt gęste. Mimo wszystko smaczny :-)
OdpowiedzUsuń