sobota, 14 listopada 2009

Sabdżi - smażone warzywa z ryżem.




Przepis na smaczny i sycący obiad.
Warzywa smażone w głębokim tłuszczu, podane z ryżem i masalą lub sosem np. pomidorowym.

Składniki:
warzywa (marchew, seler, pietruszka, kalafior, ziemniaki, ewentualnie brukselka, brokuł)
olej do smażenia

Warzywa tniemy w paski cieńsze i krótsze niż na frytki. Kalafira dzielimy na różyczki, tak samo postępujemy z brokułem. Brukselki przecinamy na połówki.
Tak przygotowane warzywa frytujemy w woku w głebokim tłuszczu.
Każdy rodzaj warzywa osobno.
Usmażone warzywa przekładamy do dużego garnka.

Osobno gotujemy ryż.

Osobno przygotowujemy masalę do warzyw.
Składniki na masalę:
olej
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
woda lub mleko sojowe (lepiej)
sól
ewentualnie: 1/3 łyżeczki garam masali

Rozgrzewamy olej w rondlu, dodajemy czarną gorczycę, czekamy chwilę aż przestanie strzelać (pod przykryciem). Dodajemy chilli i imbir. Mieszamy. Dodajemy resztę przypraw razem z mlekiem i mieszamy. Masali nie potrzeba dużo - wizualnie na garnek usmażonych warzyw (pół kalafiora, 2 duże ziemniaki, 3 marchewki, pół selera) starcza 1/3 szklanki. Tym polewamy usmażone warzywa i mieszamy.
Na talerze wykładamy ryż i na to warzywa. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz