








Ten tort to mój eksperyment. Kolejny ;)
Najpierw ciasto:
W misce mieszamy 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, łyżkę proszku do pieczenia i łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 szklankę mleka sojowego, 1/2 szklanki oleju.
Powstaje kremowa masa, którą wykładamy na tortownicę i pieczemy w 200 stopniach 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika do ostudzenia.
Wystygnięty kroimy wdłuż na 3 warstwy. Warstwy pędzlujemy miksturą złożoną z wody, soku z cytryny i olejku pomarańczowego.
Krem:
Gotujemy budyń, tym razem proponuję budyń śmietankowy z malinami (podwójną porcję).
Do schłodzonego budyniu dodajemy pół kostki margaryny, 1 cukier waniliowy i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy.
Na oleju prażymy 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych - do zarumienienia.
3/4 płatków mieszamy z kremem. 1/4 płatków pozostawiamy do posypania wierzchu torta.
Mozna podprażyć z cukrem trochę płatkow migdałów i zmiażdżyć je w moździeżu i posypać tym pierwszą warstwę kremu na torcie.
Układamy pierwszą warstwę nawilżonego biszkoptu. Smarujemy ją połową kremu, posypujemy migdałami.
Na to nakładamy kolejną warstwę biszkoptu i smarujemy resztą kremu z platkami owsianymi.
Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu.
Teraz przygotowujemy polewę czekoladową:
w rondlu rozpuszczamy 50g margaryny, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki kakao oraz 2 łyżki wody. Gotujemy mieszając.
Gorącą polewą pędzlujemy obficie tort z wierzchu i z boku. Na to pruszymy resztę płatków owsianych. Gdy polewa czekoladowa ostygnie, tort umieszczamy w lodówce.
Gotowe :)
Słodki tort z płatkami owsianymi... to Ci dopiero eksperymentalne połączenie! Cieszę się, że się udało pomimo tak niekonwencjonalnego połączenia :)
OdpowiedzUsuń