niedziela, 1 listopada 2009
Wegański drożdżowiec z kruszonką i owocami
Piekę od kilku lat to ciasto. Nie wymaga dużego wysiłku, a jedynie dobrych drożdży, które pączkują ;)
Składniki na ciasto:
30g drożdży
1/3 - 1/2 szklanki cukru
3-3,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
W misce wymieszać drożdże ze szklanką wody ciepłej (nie wrzącej) oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić na ok. 15-20 minut do utworzenia "piany" z pączkujących drożdży ;)
Następnie dodawać resztę składników i zagniatać/mieszać. Odstawić na godzinę - do wyrośnięcia.
Kruszonka:
1/3 szklanki oleju (lub ewentualnie 1/2 kostki margaryny)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
cukier waniliowy
Składniki kruszonki ugnieść w osobnej misce.
Przygotować owoce, np. jabłka, rabarbar lub przekrojone ciemne winogrona (bez pestek - sporo roboty, ale placek extra w smaku).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę. Ilość ciasta z tego przepisu jest dobra do wyłożenia kwadratowej blachy lub tortownicy 22 (ciacho będzie grube); blacha prostokątna będzie dobra do placka z winogronami, które wypuszczą soki w czasie pieczenia i zapadną się w cieście, poniżej warstwę kruszonki - tu grube ciasto grozi ryzykiem powstania tzw. zakalca. Ominiemy to ryzyko, rozkładając ciacho drożdżowe na większej powierzchni hihi ;)
Na ciasto rozłozyc wybrane owoce. Posypać kruszonką i cukrem waniliowym.
Jeśli wybralismy jabłka, mozna calość delikatnie posypać cynamonem.
Ja taką blachę z ciastem odstawiam jeszcze do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dopiero po tym czasie wkładam do piekarnika - na ok. 40 minut; w 180 stopniach.
Na zdjeciach: kawałeczek placka z jabłkami na bialym tle; placek z winogronami jasnymi i ciemnymi - jedno zdjęcie przed pieczeniem, pozostałe tuż po.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz