czwartek, 12 listopada 2009
Pakora
Pakora czyli warzywa w cieście z mąki z grochu włoskiego(ciecierzycy).
Składniki:
szklanka mąki z grochu włoskiego (zrobiona samodzielnie przez zmiksowanie zwykłego grochu i cieciorki na drobny pył)
1 łyżka nasion czarnuszki
1/2 łyżki mielonego cynamonu
1/2 łyżki pieprzu cayenne
1 łyżka milonej kolendry
2 łyżki mielonego kminku indyjskiego/kminu rzymskiego
1 łyzka kurkumy
1 łyżeczka asafetidy
2 łyżki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka zimnej wody
warzywa
olej do smażenia
Do miski wsypać mąkę z grochu włoskiego i reszte sypkich składników, dodać wodę i ubijać trzepaczką. Ciasto ma być gładkie - takie jak na naleśniki.
Warzywa pokroić na równe cząstki. Tutaj uzyto cząstek kalafiora. Mozna użyć dowolnych warzyw.
Surowe cząstki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej.
Każdy rodzaj warzyw smażymy osobno.
Smażymy kilka minut, aż pakory będą zlotobrązowawe.
Gotowe :)
Etykiety:
ciecierzyca,
cieciorka,
czarnuszka,
groch włoski,
mąka,
pakora,
przepis,
smażone,
warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz