




Alu patra to smażona rolada nadziewana ziemniakami. Tutaj wersja zmodyfikowana przeze mnie - do ziemniakow dodalam 1 marchewkę i pietruszkę.
Ale oczywiście najlepsza alu patra wychodzi z nadzieniem z samych ziemniaków :)
Najpierw nadzienie rolady:
- w garnku gotujemy kilka ziemniaków (ja ugotowałam także marchewkę i pietruszkę) - w łupinkach
- po ugotowaniu obieramy i rozdrabniamy widelcem w misce
- dodajemy do masy 1 łyżkę sezamu, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę startego świeżego imbiru, 1 łyżkę siekanej kolendry lub natki pietruszki, 1 posiekane chilli zielone (lub czerwone), 2 łyżeczki garam masali i łyżeczkę soli.
Ciasto:
- w misce mieszamy 1 szklankę mąki, 1 łyżeczkę kurkumy, szczyptę chilli, szczyptę soli, 2 łyżki oleju, pół szklanki wody. Dodajemy mąki - tak aby ciasto odchodziło od ręki i dało się rozwałkować.
- ciasto rozwałkować do uzyskania kwadratu. Nie ma być grubsze niż pół cm.
- ciasto posmarować nadzieniem z warzyw i zwijać w rulon..
- rulon kroimy na plastry 1-2 cm grube.
- smażyć na patelni - jak kotleciki, z obu stron.
Nie należy smazyć w głębokim tłuszczu, bo nadzienie wypłynie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz