środa, 11 listopada 2009
Wegański biszkopt
Banalnie prosty przepis na biszkopt do torta. W kolejnych postach pokażę jak wyglądają torty z jego użyciem.
Składniki (na niewielką formę):
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka sojowego (z wody tez wyjdzie)
1/2 szklanki oleju
woda - ewentualnie, jeśli masa będzie mało kleista
Wszystkie te składniki mieszamy lub miksujemy. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Tortownicę smarujemy olejem. Mozna posypać ewentualnie bułką tartą.
Pieczemy w 200 stopniach około 35-40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy, kroimy na 3 warstwy długim nożem.
Nie kroimy gorącego ciasta.
Etykiety:
biszkopt,
ciasto,
przepis,
tort,
vegan,
vegetarian,
wegańskie,
wege,
wegetariański
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo przydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo Ci dziękuję. biszkopt już wypróbowałam jakiś czas temu, bo był pyszny, a teraz wracam, bo niedługo urodziny :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis. Zrobiłam go z kakao i mąką owsianą, był mi potrzebny jako baza do wegańskiego ciasta przypominającego tradycyjną WuZetkę :) Pysznie wyszło, tylko na początku nieco się kruszyło, bo za szybko chciałam kroić :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt wyszedł ekstra! Co prawda u mnie trochę eksperymentalnie bo 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 kukurydzianej a do tego mleko sojowe pół na pół naturalne z czekoladowym ;-) mimo tego wszystko było pyszne!
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem ? Czy bez ?
OdpowiedzUsuńRobię ten przepis od 10 lat 😉
OdpowiedzUsuń