sobota, 8 maja 2010

Tort kokosowo-ananasowy - wegański.








Duży tort, dla ok. 20 osób.
Potrzebne są dwa biszkopty.
Do masy jednego z biszkoptów dodajemy 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego.
Składniki na biszkopt:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyż. proszku do pieczenia, 1 łyż. sody
mleko sojowe lubi woda
1/2 szklanki oleju
ziarna lnu zmielone.
To mieszamy w misce i przelewamy na prostokątną blachę i pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40minut.

Krem:
budyń+1margaryna+cukier.

Biszkopty kroimy wzdłuż na połówki i nasączamy olejkiem z soku z cytryny zmieszanego z sokiem z ananasa (może być syrop z puszki).

Na pierwszą warstwę biszkoptu (tego bez siemienia) wykładamy trochę kremu i obkładamy to pokrojonym w małe cząstki ananasem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zakrywamy kolejną warstwą biszkoptu (z siemieniem).
Smarujemy kremem.
Następna warstwa kremu będzie również z cząstkami ananasa.
Ostatnią warstwę biszkoptu polewamy polewą kakaową (rozpuszczona w rondlu 1/2 margaryny+cukier+kakao). Ja rozprowadzam polewę na bokach pędzlem.

1 komentarz:

  1. Wege Żarłoku Kochany! Twoja strona to istny skarb! Zrobiłam wg tego przepisu właśnie bezglutenową wersję biszkoptu i wyszedł prawie taki jak biszkopt na jajach! Nie wiem czy celowo nie podałaś ilości mleka sojowego lub wody w przepisie na ciasto, ale ja dałam 1 szklankę i wyszło super. Dzięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękuję bardzo :-D

    OdpowiedzUsuń