sobota, 8 maja 2010
Alu patra - bez dziadostwa!
Alu patra (smażona rolada z nadzieniem z ziemniaków) - bez fantazyjnych 'udoskonaleń':
5 ziemniaków ugotować w łupinach. Po ugotowaniu obrać je i zmiażdżyć w misce na gładką masę.
Dodać 2 łyżki startego kokosu lub namoczonych wcześniej wiórków kokosowych,
2 łyżki sezamu,
2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
2 łyżki startego imbiru,
2 łyżki garam masali,
1 łyżeczkę soli.
Ciasto:
2 szklanki białej mąki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka chilli, 1/4 szklanki oleju, woda.
Te skłądniki wymieszać, potem rozrabiać i rozwałkować na kwadrat/ prostokąt o grubości ciasta ok. 3-4 mm.
Na ciasto wyłożyć mase z ziemniaków i zwijać w rulon. Pokroić powstałą roladę w plastry grubości ok. 1-2cm. Smażyć na pateni (NIE w głębokim tłuszczu!!) z obu stron.
Dobre na gorąco i na zimno.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wow
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę to zrobic!
gdy odwiedzą mnie ziemniaki...
:)