sobota, 6 października 2012

Figs! Figi!

Do Polski dotarła chyba duża dostawa fig, bo można je kupić wszędzie hehe   ;)
Zimą zajadam się suszonymi, niesiarkowanymi figami.
Teraz korzystam z okazji i pożeram figi surowe.
Cena za sztukę to około 2,50zł, ale mocno dojrzałe można kupić za 1zł.

Wartości odżywcze: świeże figi zawierają od 12 do 25% glukozy i fruktozy, do 4% pektyny, do 7% celulozy, witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają przeciętnie: potas (1100 mg%), wapń (230 mg%), magnez (120 mg%), fosfor (260 mg%).

Figs are one of the highest plant sources of calcium and fiber. Dried figs are richest in fiber, copper, manganese, magnesium, potassium, calcium, and vitamin K, relative to human needs. They have smaller amounts of many other nutrients. Figs have a laxative effect and contain many antioxidants. They are good source of flavonoids and polyphenolsIncluding gallic acid, chlorogenic acid, syringic acid, (+)-catechin, epicatechin and rutin. In one study, a 40-gram portion of dried figs (two medium size figs) produced a significant increase in plasma antioxidant capacity.











2 komentarze:

  1. zjadłam dzisiaj dwie figi, zaraz pójdę po kolejną, bo straszliwie je lubię :-)))

    OdpowiedzUsuń