Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła.
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia.
W 2000 r. na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym w Honolulu dr H. Kawagiszi z Uniwersytetu Szizuoka (Japonia) przedstawił zachęcające wyniki oddziaływania awokado na wątrobę zakażoną wirusem HCV i (WZW typu C).
Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.
Owoc znajduje także różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych:
- sushi (Japonia/Kalifornia),
- napoje mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate, Brazylia),
- pasta z awokado (guacamole, Meksyk),
- odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo-jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze!
W 100 g awokado znajdują się:
- kalorie: 221 kcal
- błonnik: 6,3 g
- węglowodany: 0,4 g
- tłuszcze: 23,5 g (w tym duży udział tłuszczów jednonienasyconych)
- białka: 1,9 g
- woda: 66%
- witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy
- substancje mineralne: wapń, potas i fosfor, cynk, żelazo.
Moje śniadanie: kanapki z pastą z awokado.
Awokado nalezy przekroić wzdłuż, rozdzielić połówki, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ ze skórki łyżką i rozdrobnić widelcem w misce.
Dodaję sok z cytryny, pieprz czarny i czarną sól siarkową oraz łyżkę oleju lnianego i oliwy z oliwek.
Scott Jurek 'Jedz i biegaj'
Uwielbiam awokado! Twoja pasta wygląda szalenie apetycznie.
OdpowiedzUsuń