poniedziałek, 31 października 2011

Wegański 'sernik' na zimno. Raw vegan 'cheesecake'.
































Wegański 'sernik' na zimno. Raw vegan 'cheesecake'.

Przepis na ciasto, które inspirowane było sernikiem. Jest wegańskie i 'raw': bez pieczenia i (dosłownie) na zimno. Bez mąki, bez cukru w powszechnie stosowanej postaci, bez soi czy tofu.
Główny składnik to orzechy nerkowce.

Składniki na podkład:
- 2 szklanki (200mg) migdałów zmielonych
- 1 szklanka (100mg) daktyli bez pestek - namoczonych na 15 minut w cieplej wodzie i zmielonych/ zmiksowanych w blenderze
Migdały i daktyle mieszamy w naczyniu i przekładamy na suchą okrągłą blachę - tortownicę.
Ubijamy je jako równomiernie rozłożoną warstwę. Można umieścić w lodówce na czas przygotowania masy nerkowcowej ('sernikowej').

Skladniki na masę:
- 3 szklanki nerkowców - namoczyć na noc w misce wody
-1/4 szklanki soku z cytryn
-1/2-3/4 szklanki syropu z agawy lub syropu z trzciny cukrowej
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki wody - po nerkowcach
- 1 łyżeczka wanilii lub aromatu waniliowego

Najpierw miksujemy w blenderze nerwkowce z odrobiną wody (wykorzystujemy tę z moczenia nerkowców). Następnie mieszamy masę nerkowcową z resztą składników.
Olej kokosowy upłynniamy w cieple - jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż 25 stopni, to umieszczamy słoiczek z tłuszczem kokosowym w naczyniu z ciepłą wodą i czekamy aż się upłynni. Będzie to bezbarwny płyn.
Całość masy wylewamy na wcześniej zrobiony podkład z migdałów i daktyli. Formę z ciastem wkladamy do zamrażarki na 2-3 godziny, potem przekładamy do lodówki. Można podawać z owocami... najróżniejszymi!

Ingredients for the crust:
- 2 cups almonds
- 1 cup pitted Dates (soaked in hot water for about 15 minutes to soften)
Process dates into small pieces in a food processor. Process almonds into small pieces in a food processor, too. Mix them well. Press ‘dough’ into the bottom of a cheesecake dish or pan.
You can place it in refrigerator or fridge until needed.

Ingredients for the filling:
- 3 cups of raw cashews - soaked overnight in a water, and rinsed
- 1/4-3/4
cup fresh lemon juice
- 1/2-3/4 cup agave or cane syrup
- 3/4 cup coconut oil - liquid form only!
- 3/4 cup water (from cashews)
- 1 tsp. vanilla extract (or aroma)
Blend first cashews with water (max 1 cup) in your blender/food processor. Add just enough water to blend into a smooth ‘cream’. Add lemon juice, agave syrup, coconut oil and vanilla. Pour onto the crust in the dish and place in freezer for about 2-3 hours until firm. Then refrigerate until serving.
Serve with fruits.

4 komentarze:

  1. Już po pierwszej konsumpcji ciasta. Zrobiłam małą modyfikację i migdały przed zmieleniem podprażyłam w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.
    Ciasto wyszło idealne. Nie za słodkie, dobrej konsystencji. Dodałam naturalną wanilię.
    Jest to ciasto świąteczne, jako przeciwwaga makowej inkwizycji:)
    Przeżyłam chwile grozy, kiedy po 3 godzinach w zamrażalniku środek nadal był za miękki. Ostatecznie przesiedziało 4 h w zamrażalce a potem w lodówce i dzisiaj rano było gotowe do spożycia pierwszego kawałka.
    Polałam zmielonymi truskawkami.
    Bardzo dobry przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś Twój sernik był w Dzień Dobry tvn :)
    http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/zielona-wielkanoc,81581.html

    OdpowiedzUsuń
  3. A co byś poleciła zamiast oleju kokosowego, za którym niespecjalnie przepadam? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zamienić nerkowce na inne orzechy? niestety nerkowce mnie uczulają :(

    OdpowiedzUsuń