sobota, 22 października 2011
Pakora
Pakora - smażony kwiat kalafiora w cieście z mąki z ciecierzycy.
Poprzedni przepis zawierał mąkę robioną samodzielnie z grochu i cieciorki:
http://kuchniawege.blogspot.com/2009/11/pakora.html
Obecnie na rynku jest dostępnych wiele gotowych mąk z cieciorki.
Składniki:
szklanka mąki z ciecierzycy
1 łyżka nasion czarnuszki
1/2 łyżki mielonego cynamonu
1/2 łyżki pieprzu cayenne
1 łyżka milonej kolendry
2 łyżki mielonego kminku indyjskiego/kminu rzymskiego
1 łyzka kurkumy
1 łyżeczka asafetidy
2 łyżki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka zimnej wody
warzywa
olej do smażenia
Do miski wsypać mąkę i resztę sypkich składników, dodać wodę i zmiksować. Ciasto ma być gładkie i dość gęste, bez grudek - takie jak na naleśniki.
Warzywa pokroić na równe cząstki. Tutaj użyto tradycyjnie cząstek kalafiora. Można użyć dowolnych warzyw.
Surowe cząstki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz