sobota, 22 października 2011
Murzynek z karobem
Już wcześniej posłałam przepis na murzynka z polewą czekoladową, ale z użyciem kakao. Tutaj z karobem, bez polewy.
Do miski wsypujemy:
3 szklanki mąki
3/4-1 szklanki cukru (ja dałam trzcinowej melasy)
1/2 szklanki oleju roślinnego rzepakowego
łyżkę octu jabłkowego (dla pulchności)
1 łyżkę proszku do pieczenia (ewentualnie)
1 łyżkę sody oczyszczonej
3 łyżki karobu w proszku (w wielu przepisach nakazują zrobić najpierw pastę karobową, ja sypię to jak kakao, ma cudowny zapach! jeśli ktoś próbował Carobelli to wie o czym mówię.)
łyżeczkę przyprawy do piernika (nie trzeba)
cukier waniliowy (niekoniecznie)
ok. 1 szklankę mleka sojowego
Mieszamy do uzyskania dość kleistej masy. Najlepiej użyć miksera.
Blachę smarujemy olejem. (Można posypać delikatnie otrębami, to ciasto odchodzi łatwo od blachy).
Wlewamy masę na blachę.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 40-50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a ten murzynek jak zrobić , choć tak w przybliżeniu?
OdpowiedzUsuńDodalam przepis dokladny. Wcześniej już umieszczałam post jak upiec murzynka - z kakao! :)
OdpowiedzUsuńMonika , dziękuję :)))
OdpowiedzUsuń