poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Wegański Tort kokosowo-ananasowy








Wegański Tort kokosowo-ananasowy.

Biszkopt: miksujemy 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 szklankę mleka sojowego (lub więcej), 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego.
Pieczemy 40-50 minut w 200 stopniach w okrągłej blasze posmarowanej olejem.

Krem: gotujemy budyń waniliowy, miksujemy go po ostudzeniu z 3/4 kostki margaryny alsan, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, cukrem waniliowym, 3 łyżkami cukru drobno mielonego, 2 kroplami olejku pomarańczowego.

Warstwy (trzy) biszkoptu nasączamy z dwóch stron miksem soku z cytryny z sokiem ananasowym.
Przekładamy je kremem, na to wykladamy drobno pokrojonego ananasa.
Górną warstwę smarujemy kremem. Ozdabiamy np. prażonymi platkami owsianymi błyskawicznymi.

5 komentarzy:

  1. dziękuję! gościom smakowały! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czegoś tu nie rozumiem. Mianowicie, co w tym torcie jest wegańskiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, ze w przepisie nie uściśliłam: wegańskie mleko jest sojowe oczywiście, a margaryna alsan. Nie ma tu niczego pochodzenia zwierzecego.

      Usuń
  3. Czym mogę zastąpić margarynę? Nie dostałam tej nigdzie a tort na jutro! Może być masło klarowne np?

    OdpowiedzUsuń