poniedziałek, 2 sierpnia 2010
Wegański Tort kokosowo-ananasowy
Wegański Tort kokosowo-ananasowy.
Biszkopt: miksujemy 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 szklankę mleka sojowego (lub więcej), 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego.
Pieczemy 40-50 minut w 200 stopniach w okrągłej blasze posmarowanej olejem.
Krem: gotujemy budyń waniliowy, miksujemy go po ostudzeniu z 3/4 kostki margaryny alsan, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, cukrem waniliowym, 3 łyżkami cukru drobno mielonego, 2 kroplami olejku pomarańczowego.
Warstwy (trzy) biszkoptu nasączamy z dwóch stron miksem soku z cytryny z sokiem ananasowym.
Przekładamy je kremem, na to wykladamy drobno pokrojonego ananasa.
Górną warstwę smarujemy kremem. Ozdabiamy np. prażonymi platkami owsianymi błyskawicznymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
piękne torty! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! gościom smakowały! ;)
OdpowiedzUsuńCzegoś tu nie rozumiem. Mianowicie, co w tym torcie jest wegańskiego?
OdpowiedzUsuńwidzę, ze w przepisie nie uściśliłam: wegańskie mleko jest sojowe oczywiście, a margaryna alsan. Nie ma tu niczego pochodzenia zwierzecego.
UsuńCzym mogę zastąpić margarynę? Nie dostałam tej nigdzie a tort na jutro! Może być masło klarowne np?
OdpowiedzUsuń