wtorek, 13 sierpnia 2013

Jaglanka z tofu i sosem koperkowym

Kasza jaglana:
- 1 szklankę kaszy jaglanej uprażyć lekko w suchym rondlu, dodać pokrojone kawałki glonów kombu
- zalać wrzątkiem 2-2,5 szklankami wody
- ugotować kaszę - do wchłonięcia wody

Tofu:
- kostkę białego tofu pokroić i wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy na patelni lub w woku
- w trakcie smażenia popieprzyć, potem polać lekko sosem sojowym japońskim
- zarumienione kawałki tofu po usmażeniu wyłożyć na talerz, odstawić

Warzywa:
- na odrobinę oleju rzepakowego wsypujemy pokrojone pieczarki i smażymy
- gdy pieczarki są miękkie, dodać pokrojone liście jarmużu (około 6 liści)
- dusić pod przykryciem, dodać pieprzu i sosu sojowego
- na koniec duszenia dodać uprzednio usmażone tofu

Sos koperkowy:
- do rondla wlewamy olej rzepakowy
- na podgrzany olej wsypać trochę mąki białej i podsmażyć
- zalać odrobiną zimnej wody i napoju sojowego lub owsianego, mieszać
- dodać śmietankę sojową lub owsianą (lub zwykłą śmietanę do zupy), dodać pieprz
- na koniec wsypać pokrojony pęczek koperku







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz