środa, 21 sierpnia 2013

Hummus i tahini - home made

Tahini:
Tahini/ masło sezamowe - pasta na bazie nasion sezamu.

Na suchej patelni prażymy 1/3 szklanki sezamu - do zezłocenia ziaren, cały czas mieszając drewnianą łopatką. Nie można dopuścić do zbrązowienia/ zczernienia ziaren, bo tahini będzie bardzo gorzkie.
Zezłocone ziarna oddstawić do ochłodzenia.
Do naczynia blendera wlewamy ok. 100 ml oleju, trochę wody i wsypujemy ziarna. Mixujemy, dolewając w razie konieczności wodę, do uzyskania gęstej masy barwy białej.

Całość wykorzystamy do zrobienia hummusu.


Hummus:
- szklankę ciecierzycy moczymy na noc na ok. 12 godzin w wodzie.
- gotujemy do miękkości - najpierw na dużym ogniu, zbierając pianę, potem na małym ogniu (aż będzie można zmiażdżyć łatwo ziarno łyżką)
- po ugotowaniu oddzielamy ziarna od wody, zostawiając wodę (użyjemy do mixowania)
* Można użyć gotowej cieciorki z puszki firmy Rolnik - niestety wtedy hummus ma inny smak ;)
- wsypujemy ziarna do miski, dodajemy zmiażdżone 1-3 ząbki czosnku i rozdrabniamy mikserem ręcznym na gęstą masę, pod koniec dodając tahini (1/2 szklanki), sól, pieprz, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy (lub więcej). Konsystencję wyrabiamy, dodając wodę i oliwę z oliwek. Ma być to gładka, kremowa masa, którą na koniec można oprószyć chilli i polać oliwą, odstawić do schłodzenia. I można jeść z falaflem w tortilli, pitą, zwykłym chlebem, albo sam ;) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz