Wegański 'sernik' na zimno. Raw vegan 'cheesecake'.
Przepis na
ciasto, które inspirowane było sernikiem. Jest wegańskie i 'raw': bez
pieczenia i (dosłownie) na zimno. Bez mąki, bez cukru w powszechnie
stosowanej postaci, bez soi czy tofu.
Główny składnik to orzechy nerkowce.
Składniki na podkład:
- 2 szklanki (200mg) migdałów zmielonych
- 1 szklanka (100mg) daktyli bez pestek - namoczonych na 15 minut w cieplej wodzie i zmielonych/ zmiksowanych w blenderze
Migdały i daktyle mieszamy w naczyniu i przekładamy na suchą okrągłą blachę - tortownicę.
Ubijamy je jako równomiernie rozłożoną warstwę. Można umieścić w lodówce na czas przygotowania masy nerkowcowej ('sernikowej').
Skladniki na masę:
- 3 szklanki nerkowców - namoczyć na noc w misce wody
-1/4 szklanki soku z cytryn
-1/2-3/4 szklanki syropu z agawy lub syropu z trzciny cukrowej
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki wody - po nerkowcach
- 1 łyżeczka wanilii lub aromatu waniliowego
Najpierw
miksujemy w blenderze nerwkowce z odrobiną wody (wykorzystujemy tę z
moczenia nerkowców). Następnie mieszamy masę nerkowcową z resztą
składników.
Olej kokosowy upłynniamy w cieple - jeśli temperatura
otoczenia jest niższa niż 25 stopni, to umieszczamy słoiczek z tłuszczem
kokosowym w naczyniu z ciepłą wodą i czekamy aż się upłynni. Będzie to
bezbarwny płyn.
Całość masy wylewamy na wcześniej zrobiony podkład z
migdałów i daktyli. Formę z ciastem wkladamy do zamrażarki na 2-3
godziny, potem przekładamy do lodówki. Można podawać z owocami...
najróżniejszymi!
Ingredients for the crust:
- 2 cups almonds
- 1 cup pitted Dates (soaked in hot water for about 15 minutes to soften)
Process
dates into small pieces in a food processor. Process almonds into
small pieces in a food processor, too. Mix them well. Press ‘dough’
into the bottom of a cheesecake dish or pan.
You can place it in refrigerator or fridge until needed.
Ingredients for the filling:
- 3 cups of raw cashews - soaked overnight in a water, and rinsed
- 1/4-3/4 cup fresh lemon juice
- 1/2-3/4 cup agave or cane syrup
- 3/4 cup coconut oil - liquid form only!
- 3/4 cup water (from cashews)
- 1 tsp. vanilla extract (or aroma)
Blend
first cashews with water (max 1 cup) in your blender/food processor.
Add just enough water to blend into a smooth ‘cream’. Add lemon juice,
agave syrup, coconut oil and vanilla. Pour onto the crust in the dish
and place in freezer for about 2-3 hours until firm. Then refrigerate
until serving.
Serve with fruits.
wtorek, 17 lipca 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz