środa, 1 września 2010
Naleśniki
Naleśniki na słodko:
szklanka mąki, 3/4 szklanki mleka sojowego, łyżeczka płaska proszku do pieczenia, dwie łyzki zmielonego siemienia lnianego, łyżka oleju - to zmiksować (ja robię to w blenderze). Składniki podane są 'na oko' - masa ma wyjść płynna, o konsystencji gestej smietany.
Na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju wlewamy pierwszą porcję. Następne nalesniki smażę bez tłuszczu, na suchej patelni. Tylko pierwszy wychodzi tłuściutki ;)
Później nakładam np. po łyżce konfitury truskawkowej, rozsmarowuję na naleśnikach i zwijam je w rulony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super :)
OdpowiedzUsuńnie jestem mistrzynią gotowania, ale coś tam wyszło ;)
OdpowiedzUsuń