Wegański obiad i deser.
Obiad:
- kawałek dyni hokkaido pokrojony w kostkę
- pół małej cukinii pokrojonej w kostkę
- pół cebuli, ząbek czosnku - pokrojone
- pół zielonej papryki - pokrojonej
- ziemniak podsmażony (z poprzedniego obiadu)
Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, zalać wodą, dusić chwilę, dodać kmin rzymski, odrobinę sabji masali i pieprzu lub inne przyprawy, co kto lubi.
Do tego dodałam nietypowe pesto: zmielona natka pietruszki, koperek, garść słonecznika i nerkowców - zmiksowane z oliwą z oliwek.
Deser 1:
- zmielone w blenderze migdały, nerkowce, ziarna lnu złocistego, jagody goji, ziarna słonecznika, kilka daktyli, suszona figa, świeża figa, banan, wiórki kokosowe.
Można z masy formować kuleczki, obtaczać w wiórkach lub zmielonych migdałach.
To wspaniała przekąska dla łasucha!
Deser 2:
- zmiksowane w blenderze siemię lniane, jagody goji, banan, kawałek mango, kawałek gruszki, łodyga kopru włoskiego, liść jarmużu, szczypta glonów spirulina sproszkowanych, odrobina mleka migdałowego.
Ten bogaty w minerały i witaminy koktajl zjadam łyżeczką. Pycha!
poniedziałek, 23 września 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam, czy mogę się z Panią skontaktować w sprawie współpracy? Mój mail to dziewiatka999@gmail.com. Pozdrawiam serdecznie, Kamila
OdpowiedzUsuń