poniedziałek, 23 września 2013

Wegański obiad i deser

Wegański obiad i deser.

Obiad:
- kawałek dyni hokkaido pokrojony w kostkę
- pół małej cukinii pokrojonej w kostkę
- pół cebuli, ząbek czosnku - pokrojone
- pół zielonej papryki - pokrojonej
- ziemniak podsmażony (z poprzedniego obiadu)
Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, zalać wodą, dusić chwilę, dodać kmin rzymski, odrobinę sabji masali i pieprzu lub inne przyprawy, co kto lubi.

Do tego dodałam nietypowe pesto: zmielona natka pietruszki, koperek, garść słonecznika i nerkowców - zmiksowane z oliwą z oliwek.






Deser 1:
- zmielone w blenderze migdały, nerkowce, ziarna lnu złocistego, jagody goji, ziarna słonecznika, kilka daktyli, suszona figa, świeża figa, banan, wiórki kokosowe.
Można z masy formować kuleczki, obtaczać w wiórkach lub zmielonych migdałach.
To wspaniała przekąska dla łasucha!



Deser 2:
- zmiksowane w blenderze siemię lniane, jagody goji, banan, kawałek mango, kawałek gruszki, łodyga kopru włoskiego, liść jarmużu, szczypta glonów spirulina sproszkowanych, odrobina mleka migdałowego.
Ten bogaty w minerały i witaminy koktajl zjadam łyżeczką. Pycha!



3 komentarze:

  1. Nominowałem Twój blog do nagrody "Liebster Award". Szczegóły pod linkiem: http://kuchniaww.blogspot.com/2014/01/nominacja-do-liebster-award-moja.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy mogę się z Panią skontaktować w sprawie współpracy? Mój mail to dziewiatka999@gmail.com. Pozdrawiam serdecznie, Kamila

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń