Barszcz na zakwasie:
- buraki myjemy, obieramy z grubsza, kroimy w plastry lub kostkę i wykładamy do kamiennego garnka
- zalewamy przegotowaną letnią wodą
- dodajemy 3 ząbki czosnku (kroję je), 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
- odstawiamy na 4-5 dni pod przykryciem (garnek przykrywam talerzem)
Nie stosuję dodatku chleba, bo buraki same się zakiszą już po 3 dniach.
Po 5 dniach przygotowujemy wywar warzywny.
Na szybko można w wodzie w garnku rozpuścić kilka łyżek bulionu warzywnego.
- do bulionu przekładamy zakiszone buraki z garnka (przekładam całą zawartość), dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, później pieprz i gotujemy.
Można przelać jedynie sok z ukiszonych buraków i wtedy nie trzeba długo gotować.
Buraki po zakiszeniu i gotowaniu tracą częściowo walory smakowe.
Za to barszcz jest wyśmienity.
piątek, 24 maja 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz