sobota, 28 stycznia 2012

Tort z porzeczkami








Wegański tort z czerwonymi i białymi porzeczkami
według mojej fantazji ;)

Krem NIE zawiera margaryny!!!

Składniki na biszkopt:
- 3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-1/3 szklanki oleju
-1 cukier waniliowy lub wanilia lub olejek
-łyżka octu jabłkowego
-łyżka sody
-2 łyżki karobu
-napój sojowy lub woda - ilość taka, aby ciasto było dość gęste, ale gładkie
Pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach C

Składniki na kremy:
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy (+napój sojowy)
-szklanka zmielonych (!) wiórków kokosowych
-200g tofu białego
-1 łyżka cukru pudru
-dowolny olejek

Krem na wierzch jak wyżej.
Krem na dolną wartwę: jak wyżej + zmiksowana aronia.
Krem na boki i środek: jak wyżej + zmielone orzechy laskowe.

Warstwy kremu pokrywamy białymi porzeczkami, na wierzch czerwonymi i białymi.

10 komentarzy:

  1. wspaniały!!!

    p.s ten krem należy zrobić trzy porcje tak?

    OdpowiedzUsuń
  2. krem pierwotnie zrobiłąm z tofu, budyniu i wiórków w jednej misce, następnie rozdzieliłam na 3, do jednej dodalam aronię, a do drugiej orzechy, trzecia została biała.

    OdpowiedzUsuń
  3. a czyli tą porcje podzielić na trzy porcje smakowe, dziękuję za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  4. w cieście nie ma żadnej wody ani mleka roślinnego?

    OdpowiedzUsuń
  5. ach jest napój sojowy, tylko o tak oczywistej rzeczy zapomnialam napisac ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy do budyniu dajesz normalną ilość mleka (tak jak na opakowaniu) czy mniej?>

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm... przepysznie wygląda ten torcik!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy te proporcje będą dobre na blachę 28 cm?

    OdpowiedzUsuń