sobota, 28 stycznia 2012
Tort z porzeczkami
Wegański tort z czerwonymi i białymi porzeczkami
według mojej fantazji ;)
Krem NIE zawiera margaryny!!!
Składniki na biszkopt:
- 3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-1/3 szklanki oleju
-1 cukier waniliowy lub wanilia lub olejek
-łyżka octu jabłkowego
-łyżka sody
-2 łyżki karobu
-napój sojowy lub woda - ilość taka, aby ciasto było dość gęste, ale gładkie
Pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach C
Składniki na kremy:
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy (+napój sojowy)
-szklanka zmielonych (!) wiórków kokosowych
-200g tofu białego
-1 łyżka cukru pudru
-dowolny olejek
Krem na wierzch jak wyżej.
Krem na dolną wartwę: jak wyżej + zmiksowana aronia.
Krem na boki i środek: jak wyżej + zmielone orzechy laskowe.
Warstwy kremu pokrywamy białymi porzeczkami, na wierzch czerwonymi i białymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wspaniały!!!
OdpowiedzUsuńp.s ten krem należy zrobić trzy porcje tak?
krem pierwotnie zrobiłąm z tofu, budyniu i wiórków w jednej misce, następnie rozdzieliłam na 3, do jednej dodalam aronię, a do drugiej orzechy, trzecia została biała.
OdpowiedzUsuńa czyli tą porcje podzielić na trzy porcje smakowe, dziękuję za odpowiedz
OdpowiedzUsuńw cieście nie ma żadnej wody ani mleka roślinnego?
OdpowiedzUsuńach jest napój sojowy, tylko o tak oczywistej rzeczy zapomnialam napisac ;)
OdpowiedzUsuńa czy do budyniu dajesz normalną ilość mleka (tak jak na opakowaniu) czy mniej?>
OdpowiedzUsuńmniej, nawet polowę mniej
OdpowiedzUsuńMmmmm... przepysznie wygląda ten torcik!
OdpowiedzUsuńchyba wypróbuję na imieniny ;)
OdpowiedzUsuńCzy te proporcje będą dobre na blachę 28 cm?
OdpowiedzUsuń