niedziela, 15 stycznia 2012
Lazania szpinakowo-buraczkowa pod migdałową kołderką
Lazania szpinakowo-buraczkowa pod migdałową kołderką:
-6 płatów makaronu namoczonych w gorącej wodzie (aż nieco zmiękną)
-szpinak (podgrzany)
-2 małe buraki ugotowane, obrane, pokrojone w plastry
-3/4 szklanki zmielonych migdałów
-1/6 szklanki oleju
-1/4 szklanki napoju sojowego
-1 łyżka octu jabłkowego
-gałka muszkatołowa
-mąka biała
-olej do smażenia
-pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka
Przygotowujemy sos beszamelowy: na rozgrzany olej wsypujemy trochę mąki białej pszennej, dodajemy napoju sojowego i cały czas mieszamy, pilnując aby nie powstały grudki mąki. Dodajemy ewentualnie wody, następnie startej gałki i pieprzu. Odstawiamy.
Żaroodporne szklane naczynie smarujemy na dnie beszamelem.
Następnie wykładamy dno naczynia plastrami/ paskami buraków.
Na to wykładamy część szpinaku.
Posypujemy odrobiną czerwonej papryki, kurkumy i pieprzu (zestaw antynowotworowy podobno!). Na to wykładamy 3 plastry makaronu, które smarujemy beszamelem.
kolejna warstwa to szpinak, a następna znowu plastry makaronu i beszamel.
Na beszamel wylejemy chmurkę migdałową.
Migdałowy 'ser' na wierzch lazanii:
w blenderze miksujemy razem olej, napój sojowy, 1 łyżkę octu jabłkowego i zmielone migdały.
Uzyskuje się bardzo gęstą masę, o woni 'serowej'.
Można dodać do niej kurkumy dla uzyskania żółtego koloru.
To wylewamy na wierzch lazanii.
Naczynie szklane zamykamy od góry i umieszczamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Zapiekać do uzyskania złocistej kołderki, przypominającej ser.
[Moje zdjęcia są mało apetyczne, ale lazania była przepyszna]
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale fajny przepis, zapisze sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuń