
Kiszone ogórki:
- dowolna ilość ogórków - opłukać, wymoczyć w zimnej wodzie
- duzy garnek - napełniamy wodą i gotujemy ją do wrzenia, po czym dodajemy sól (ok. 1 łyzki na 1litr)
- słoje
- liście i korzenie chrzanu
- koper
- ząbki czosnku
- ewentualnie inne liście: czarnej porzeczki, winorośli, dębu, wiśni
Do czystych słojów wkładamy na dno liście chrzanu, koper, kawałek zabka czosnku i kawałek chrzanu i na to ogórki, przykrywamy ostatnią warstwę ogórków liściem chrzanu
- zalewamy wodą z solą (gorącą, nie wrzącą)
- zamykamy słoje
... a potem już po dwóch dniach można jeść ;)))





najbardziej je lubię zanim ukisną i są małosolne :-)))
OdpowiedzUsuńzgadzam sie z Asieją, małosolne najlepsze :)!!
OdpowiedzUsuń