środa, 13 lipca 2011

Chleb pszenny razowy na zakwasie



Tak robię chleby pszenne razowe:

- przez ok. 5-6 dni hoduję sobie pełną szklankę zakwasu: codziennie do pojemnika dosypuję garstkę mąki pszennej razowej i wlewam odpowiednią ilość wody i mieszam)
- gotową szlankę lub 1,5 szklanki zakwasu przelewam do dużej, głębokiej miski
- do tego dodaję ok. 1kg mąki pszennej razowej, troche wody oraz szklankę wody z rozpuszczoną w niej łyżką stołową melasy (może być bardzo ciemny nieoczyszczony brązowy cukier) i łyżką soli białej
- mieszam składniki łyżką, a potem mikserem
- ciasto ma być gęste, nie ma się lepić, ale nie może być za suche
- odstawiam na ok. 1-2 godziny w neutralnym otoczeniu (im cieplej, tym lepiej, ale nie wolno wkładać ciasta do gorącego piekarnika)
- ciasto powinno conajmniej podwoić objętość - jeśli nie rośnie tak szybko, to powinno odstać dłużej
- ponownie można zmiksować
- i można przygotować dwie foremki na chleb (z 1kg mąki robię dwa chleby): formy smarujemy olejem i posypujemy otrębami
- do tak przygotowanych foremek wykładamy ciasto - do ok. połowy głębokości (może być ciut więcej, ale nie przekraczamy 2/3)
- ciasto w foremkach uklepujemy - najlepiej pędzlem, lekko smarujemy z wierzchu olejem i nacinamy poprzeczne kreski ;)
- odstawiamy do ciepłego (nagrzanego wcześniej do max 50 stopni i wyłączonego) piekarnika. Ma tak długo rosnąć, aż osiągnie górną krawędź foremek. Mi zwykle ok 2 godziny stania nie rośnie, a potem nagle ciasto tak wyrasta, że aż wypływa z foremek ;)
- kiedy ciasto urośnie i zajmie całą głębokość foremek, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i tak pieczemy 20 minut, po 20 minutach mozna zmniejszyc temperaturę do 210 stopni i piec dalsze 15 minut - pieczemy aż do zbrązowienia skórki. Nigdy jeszcze nie piekłam chlebów dłużej niż 40minut.
- pieczywo pszenne razowe będzie ciemnej barwy, niczym zytnie. Można je jeść od razu po upieczeniu ;)

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo dorodnie :) Chleb własnej robotym to jedna z lepszych rzeczy jakie można wyjąć z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo taaaak domowy chleb to nie tylko zdrowie , to tez magia i to w najczystszej , pięknej postaci
    pozdrawia

    OdpowiedzUsuń