niedziela, 15 maja 2011

Tahini




Tahini/ masło sezamowe - pasta na bazie nasion sezamu.

Na suchej patelni prażymy 1/3 szklanki sezamu - do zezłocenia ziaren, cały czas mieszając drewnianą łopatką. Nie można dopuścić do zbrązowienia/ zczernienia ziaren, bo tahini będzie bardzo gorzkie.
Zezłocone ziarna oddstawić do ochłodzenia.
Do naczynia blendera wlewamy ok. 100 ml oleju, trochę wody i wsypujemy ziarna. Mixujemy, dolewając w razie konieczności wodę, do uzyskania gęstej masy barwy białej.

Całość wykorzystamy do zrobienia hummusu.

1 komentarz:

  1. Kiedyś w sklepie, jak kupowałam tahini jakiś pan powiedział mi, że tahini to się nie kupuje, tylko się robi samemu. Pamiętam, że spieszyłam się i nie zapytałam się jak to się robi. Ale okazuje się, że Twój blogowy wpis mi odpowiedział :-) Dzięki wielkie za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń