niedziela, 15 maja 2011

Hummus!





Hummus:
- szklankę ciecierzycy moczymy na noc na ok. 12 godzin w wodzie.
- gotujemy do miękkości - najpierw na dużym ogniu, zbierając pianę, potem na małym ogniu (aż będzie można zmiażdżyć łatwo ziarno łyżką)
- po ugotowaniu oddzielamy ziarna od wody, zostawiając wodę (użyjemy do mixowania)
- wsypujemy ziarna do miski, dodajemy zmiażdżone 1-3 ząbki czosnku i rozdrabniamy mikserem ręcznym na gęstą masę, pod koniec dodając tahini (1/2 szklanki), sól, pieprz, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy (lub więcej). Konsystencję wyrabiamy, dodając wodę i oliwę z oliwek. Ma być to gładka, kremowa masa, którą na koniec można oprószyć chilli i polać oliwą, odstawić do schłodzenia. I można jeść z pitą, zwykłym chlebem, albo sam ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz