

Jak zrobić zakwas?
http://chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
Są różne metody.
Najprostsza i sprawdzona:
mieszamy garść/łyżkę mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zytniej lub innej - zależy na jaki chleb zakwas chcemy wyprodukować) z letnią wodą - na papkę ciut gęstszą od masy na naleśniki.
Odstawiamy w naczyniu na 24h.
Po 24h dodajemy znowu taką samą ilość mąki i odpowiednią wody. Znowu odstawiamy.
Po 3-4-5 dniach drożdże pączkują i będą sobie tak pączkować w cieple, jak długo będziemy je odżywiać kolejnymi dawkami mąki z wodą ;)
W lodówce podziały komórek przyhamują.
Reszta na stronce, która gorąco polecam:
http://www.chleb.info.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz