niedziela, 6 lutego 2011

Pyzy czyli kluchy gotowane na parze!








Pyzy wege na parze:
- ok. 1 kg mąki
- trochę mleka sojowego lub samej wody
- łyżka cukru
- szczypta soli
- ok.3 łyżki oleju
- drożdże

Źródło przepisu, wariacje na temat i sposoby podawania tutaj:
http://vegeluna.blogspot.com/2011/01/kluchy-na-parze.html

Do miski wlewamy mleko sojowe, wodę ciepłą, wrzucamy trochę mąki, cukier i sól oraz drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i zostawiamy w cieple na ok. 15-20 minut aż drożdże wypączkują i zrobi się gęsta piana.
Wtedy dorzucamy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja odstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 40-60 minut.
Po wyrośnięciu ciasta raz jeszcze je wyrabiamy (można dodać mąki, jesli ciasto się zbytnio klei). Formujemy kulki (dowolna wiekość) i odstawiamy na blachę do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Później gotujemy pod przykryciem na parze - 10 minut.

2 komentarze:

  1. moje ukochane pyzy! Tak dawno ich nie jadłam! zrobię na pewno! Z sosem grzybowym.

    Ale przyjemność mi sprawiłaś tym przepisem!

    Pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepisy na nadziewane ma Vegeluna - w moich linkach!

    OdpowiedzUsuń