niedziela, 13 lutego 2011

Placek drożdżowy z mrożonym rabarbarem i winogronem











Składniki na ciasto drożdżowe:
30g drożdży
1/3 - 1/2 szklanki cukru
3-3,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
W misce wymieszać drożdże ze szklanką wody ciepłej (nie wrzącej) oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić na ok. 15-20 minut do utworzenia "piany" z pączkujących drożdży ;)
Następnie dodawać resztę składników i zagniatać/mieszać. Odstawić na godzinę - do wyrośnięcia.

Kruszonka:
1/3 szklanki oleju (lub 1/2 kostki margaryny)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
cukier waniliowy
Składniki kruszonki ugnieść w osobnej misce.

Owoce - tym razem mrożone połówki winogron (ciemnych) i mrożone kawałki rabarbaru.

2 komentarze: