sobota, 27 marca 2010

Surówka z selera i rodzynek




Skladniki:
średniej wielkości seler (korzeń)
łyżka rodzynek
ćwierć szklanki mleka sojowego
1/5 szklanki oleju
sól, (cukier-raczej nie trzeba), pieprz, kozieradka
łyżka soku z cytryny

Bulwę selera obieramy i trzemy na drobno na tarce.
Rodzynki kroimy drobno i dodajemy do papki z selera.

Robimy kremowy sos w blenderze.
Miksujemy razem mleko sojowe, olej, sok z cytryny i przyprawy.
Już po paru sekundach miksowania powinna powstać kremowa konsystencja majonezu.
Sos mieszamy z selerem i rodzynkami. Gotowe.

Surówka na szybko




Składniki:
ćwiartka kapusty pekińskiej
marchewka
ćwiartka białej cebuli
oliwa z oliwek
sól, pieprz
mielona kozieradka

Szatkujemy kapustę pekińską, marchewkę trzemy na drobno na tarce.
Cebulkę drobno kroimy, solimy, mieszamy z resztą składników.
Posypujemy szczyptą soli, pieprzem, kozieradką. Polewamy łyżką oliwy, dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny świeżo wycisniętego, mieszamy.

niedziela, 7 marca 2010

Podsmażane buraczki


Gotujemy bulwy buraka aż będą miękkie.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Buraki obieramy ze skórki, następnie trzemy na tarce na papkę (nie paski).

Rozgrzewamy suchą patelnię.
Wsypujemy dwie płaskie łyżki mąki na patelnię i mieszając podsmażamy do zezłocenia się mąki.
Dolewamy oleju - utworzy z mąką płynną masę.
Wsypujemy na to utarte buraki i mieszamy.
Skraplamy sokiem z cytryny, solimy (szczypta), posypujemy dwiema łyżeczkami cukru.
Mieszamy aby się buraczki nie przypaliły.
Na koniec podsmażania można dodać pół szklanki mleka sojowego i wymieszać.
Podawać z np. ziemniaczkami. Na ciepło.