poniedziałek, 29 lipca 2013

Wegańska pizza z pieczarkami lub brokułami



Ciasto na 2 blachy:
- 4 szklanki mąki
- 2 paczki suszonych drożdży po 7g
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- woda ok. 2 szklanek
- szczypta soli, 2 łyżeczki cukru
Składniki wymieszać, następnie ciasto wyrabiać ręką, po czym rozdzielić na 2 części i każdą rozwałkować, aby pasowały do kształtu blach. Wyłożyć na blachy pokryte papierem do pieczenia.
Można podziurawić widelcem ciasto. Włożyć blachy z ciastem do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na ok. 10 minut, aż trochę wyrośnie.
Blachy wyjąć z pieca, ciasta posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią, pieprzem. Wyłożyć składniki: podsmażone wcześniej pieczarki, cebulę oraz ugotowane na parze paski papryki zielonej oraz kawałki brokuła. Dodatkowo uzyłam zielonych oliwek, parówek sojowych Polsoja, tofu wędzonego Polsoja.
Jedna pizza bardziej brokułowa, druga pieczarkowa.
Polałam lekko oliwą z oliwek obie pizze. W trakcie pieczenia dodaję ser weganski mozarella Cheezly. Pizzę wegetariańską można pokryć jakimkolwiek serem.
Pieczenie w 180-200 stopniach aż do zarumienienia brzegów ciasta.











1 komentarz:

  1. Mmmmm...uwielbiam z zielonymi oliwkami ;). Parówki i wędliny sojowe jakiś czas temu przestały mi smakować,nie wiem czy przypadkiem składu nie zmienili (POLSOJA) :(

    OdpowiedzUsuń