Wegański placek drożdżowy z kruszonką i owocami
Ciasto:
1-2 paczki suszonych drożdży
3-4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
1-2 szklanki napoju sojowego lub wody
Składniki powyższe wsypać/ wlać do miski i zagnieść ciasto. Miary są orientacyjne - wyrabiamy ciasto, ale bez przesady - może się kleić, byleby się nie lało ;)
Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, którym wyściełamy formę blaszaną.
Nie wyrabiam więcej ciasta, robię niskiego drożdżowca.
Owoce:
użyłam na 1 blachę 3 gruszki, 2 jabłka pokrojone w plastry
Kruszonka:
zmieszałam rękami 1/2 szklanki mąki białej, 1/3 szklanki cukru, 1/5 szklanki oleju
Na wierzch wysypałam 1 opakowanie cukru waniliowego.
Piec w 200 stopniach ok. 1 godzinę - zalezy od piekarnika.
wtorek, 27 listopada 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz