sobota, 24 listopada 2012

Hurma - owoc kaki

Hurma
- kaki/ hurma japońska/ pochodząca z Chin odmiana Szizi -
słodkie, ale lekko cierpkie owoce z miękkim odrobinę włóknistym miąższem
- Odmiana jest uprawiana od XIX wieku także w Ameryce Północnej (w Kalifornii) i w południowej Europie. W roku 1890 rozpoczęto także jej uprawę w Brazylii
- Owoce są jadalne zanim w pełni dojrzeją, ale pełnię smaku uzyskuje się, dopiero gdy zmiękną po zerwaniu.
- „Owoc Szarona” (nazwany tak od równiny Szaron w Izraelu, skąd się wywodzi) jest odmianą D. kaki. Regularna konsumpcja ma obniżyć ryzyko arteriosklerozy i ataków serca
- „Daktylo-śliwa” pochodzi z południowo-zachodniej Azji i południowo-wschodniej Europy. Owoc był znany wśród starożytnych Greków jako „owoc bogów”, „Dios pyros” („ogień Zeusa”). Jest możliwe, iż owoc ten to lotus wspomniany w Odysei – owoc tak wspaniały, że ci, którzy go zjedli zapominali o powrocie do domu!
- Hurma amerykańska  pochodzi z rejonu środkowo-wschodniej Ameryki Północnej. Ma większą zawartość wapnia i witaminy C niż odmiany azjatyckie. Angielska nazwa hurmy, „persimmon” – spolszczona na „persymonę” – wywodzi się z języka Algonkinów, Indian północnoamerykańskich, i oznacza "suchy owoc". Amerykańskie hurmy są całkowicie niejadalne, dopóki nie dojrzeją.
- Czarna hurma  pochodzi z Meksyku. Niedojrzały owoc ma zieloną skórę i biały miąższ, ale po dojrzeniu zmienia kolor na czarny.
- Mabolo  pochodzi z Filipin. Gdy dojrzeje, nabiera ciemnoczerwonego koloru. W Chinach odmiana ta jest znana jako „mango koreańskie”.
- Inne odmiany Diospyros są zwykle niejadalne dla ludzi.

Wartości odżywcze w 100 g świeżej hurmy japońskiej
Energia 293 kJ
Proteiny 0,58 g
Tłuszcze 0,19 g
Węglowodany 18,59 g
Cukry 12,53 g
Błonnik 3,6 g
Sód 1 mg
Potas 161 mg
Witamina C 7,5 mg
Ryboflawina 2,5 mg
Żelazo 0,15 mg
Wapń 8 mg
Selen 6 μg

Owoc kaki uwielbiam! Nie obieram ze skórki - jem jak jabłko, w całości.

POLECAM !









UWAGA:


Niedojrzałe owoce hurmy zawierają taninę szibuol, która ulega polimeryzacji przy kontakcie z kwasem. W razie spożycia dużych ilości (u człowieka, około 1 kg) , polimeryzacja taka może nastąpić w żołądku i doprowadzić do powstania bezoaru. Ponad 85% fitobezoarów (diospyrobezoarów) powstaje po spożyciu niedojrzałych owoców hurmy. Depolimeryzację diospyrobezoaru pod wpływem Coca-Coli zgłosili japońscy naukowcy!

1 komentarz:

  1. Ja też uwielbiam kaki i zajadam się nimi przy każdej okazji :) Niestety kilka razy trafiłam na takie, które mimo iż były dojrzałe, były mocno cierpkie, ale to chyba zależy od odmiany.

    OdpowiedzUsuń