środa, 8 grudnia 2010

Makowiec

Ciasto:
2dag drożdży
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka sojowego
Drożdże, mleko ciepłe (lub mleko zmieszane z ciepłą wodą), 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru - wymieszać i pozostawić w cieple na ok. 20 minut aż powstanie piana (drożdże wypączkują).
Do powstałego rozczynu dodać resztę mąki, cukru, sól, margarynę, mleko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Masa makowa:
5 jabłek
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki maku
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki oleju
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać, zetrzeć, wymieszać z rodzynkami, cukrem, cynamonem.
Mak sparzyć wrzątkiem, dodać budyń, olej, orzechy. Wymieszać.

Na podłużną blachę posmarowaną olejem wyłożyć ciasto wyrośnięte. Na to jabłka i na wierzch masę makową.
Na masę makowa można wyłożyć kruszonkę (wymieszać 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3/4 kostki margaryny).
Można odstawic do wyrośnięcia na 20 minut jeszcze.
Potem do rozgrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach 40 minut (okolo).
Po wyjęciu i ostygnięciu można polać lukrem (1 szklanka cukru pudru, olejek cytrynowy lub sok z cytryny, woda).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz