sobota, 8 maja 2010

Sałatka warzywna z majonezem - łatwizna dla każdego!







W dużym garnku gotujemy 5 ziemniaków, pół dużego selera, dwie pietruszki, 4 marchewki - wszystko w 'łupinach'.
Po ugotowaniu obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Kroimy drobno także dwie średnie cebule, mogą być czerwone.
Kroimy również kiszone ogórki w kosteczkę i wszystko mieszamy.
Dodajemy groszek i kukurydzę z puszek ;)

Solimy, pieprzymy, posypujemy kozieradką... i mieszamy.

Przygotowujemy majonez:
pół szklanki oleju, pół szklanki mleka sojowego, sok z cytryny, ewentualnie końcówka łyżeczki musztardy stołowej i przyprawy. Miksujemy to w blenderze.
Mieszamy z warzywami.

2 komentarze:

  1. Salatki jarzynowej w wersji wegańskiej jeszcze nie próbowalam, koniecznie musze :)
    Zastanawiam się nad najidealniejszym przepisem na majonez wegański, narazie wypróbowalam majonez z makaronu,
    kurcze, ogranicza mnie brak blendera....
    ręczna miksacja wychodzi po kilku minutach bokami :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, najlepszy jest blender philipsa, raczej niedrogi, ma 3 pojemniki.

    co do majonezu dodanie nawet 2 łyżek musztardy stolowej mocno pomaga.
    pzdr

    OdpowiedzUsuń