czwartek, 21 lutego 2013

Quinoa / Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.)

Quinoa / Komosa ryżowa
  Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i  Azteków.  Ziarno  komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryż peruwiański) jest niezwykle bogate w pełnowartościowe białko (zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka, co w pokarmach roślinnych jest zupełnie wyjątkowe) oraz w sole mineralne i witaminy, jest więc idealnym składnikiem zrównoważonego odżywiania, zwłaszcza dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu, ma też niski indeks glikemiczny.
Młode liście są jadalne, nadają się na surówki i sałatki.
Wysokie walory odżywcze komosy ryżowej sprawiły, że znalazła ona zastosowanie w programach kosmicznych NASA. :)

Quinoa z ryżem i glonami wakame:
- go garnka wsypać 1 szklankę quinoa oraz 1 szklankę ryżu brązowego, uprażyć lekko
- zalać wrzącą wodą (3,5 szklanki)
- dodać pocięte kawałki glonów wakame
- gotować
Podawać z dowolnymi warzywami.





Ciemny sos:
do rondla wlac trochę oleju rzepakowego, na nim podsmażyć suszoną śliwkę i morele, dodać rozmarynu, tymianku, zmielonego jałowca, wsypać białej mąki 1 łyżkę, podsmazyć, zalać odrobiną wody i sosem sojowym. Mieszając, podgrzewać. Sos szybko gęstnieje.


1 komentarz:

  1. Zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc":
    vegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc

    Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.

    Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń