niedziela, 10 października 2010

Babeczki i placek z ciemnym winogronem










Do miski wrzucamy 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 szklankę mleka sojowego, 1/2 szklanki oleju, cukier waniliowy, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (ale nie tego gotowego ze sklepu! mielimy ziarna samodzielnie) - to mieszamy na gładką masę. Najlepiej posłużyć się mikserem.
Ja część masy rozdzieliłam do foremek na babeczki i ciasteczka, a resztę na małą okrągłą formę do biszkoptu. Na ciasto wyłożyłam przekrojone na połówki, pozbawione pestek ciemne winogrona. Całość posypałam cukrem waniliowym.
Babeczki piekły się 25 minut w 180 stopniach, ciasto 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz