poniedziałek, 13 września 2010

Suszone pomidory w oleju









Suszone pomidory w oleju.

Robiłam po raz pierwszy i udało się.
Eksperyment zaczął się od zakupu pomidorów z pola. Były to lima oraz mniej mięsiste okrągłe pomidory, także z gruntu (te były bardziej wodniste). Razem około 4,5 kilograma pomidorów.
Pokroiłam je wzdłuż w ćwiartki (niektóre na połówki, ale w trakcie suszenia wymagały ponownego podziału). Pomidory lima, podłużne, mięsiste, z małą zawartością wody suszyły się prawie 7 godzin w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni (uchylonym, z termoobiegiem). Reszta pomidorów aż 13 godzin pozostawała w piekarniku.
Przed suszeniem ćwiartki rozłożone na papierze pergaminowym solimy.
Suszymy tak długo aż z ćwiartek pomidorów nie będzie można wycisnąć soku, ale nadal będą one elastyczne (nie spalone na papier).
Wykładamy je po ususzeniu do miski. Dodajemy łyżkę octu oraz bazylię, oregano i tymianek. Można dodać ziarna pieprzu i kolendry oraz liście laurowe. Wykładamy do wysterylizowanych słoików, wypełniając je do 4/5 wysokości.
W garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy zmieszany z oliwą z oliwek.
Gorący olej rozlewamy do słoików wypełnionych pomidorami. Słychać skwierczenie przypraw ;) Słoje zakręcamy i odwracamy dnem ku górze. Pozostawiamy do rana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz