niedziela, 1 sierpnia 2010

Tort czekoladowy z wiśniami. Wegański.









Tort czekoladowy z wiśniami. 100% vegan.

Biszkopt:
w misce miksujemy: 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 2 krople aromatu pomarańczowego, 4 łyżki kakao, szklankę mleka sojowego, pół szklanki oleju.
Uzyskujemy gęstą masę, którą przekladamy na okrągłą blachę (o małej średnicy, np. 24) posmarowaną olejem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut (40-50 minut).
Po upieczeniu wyjmujemy do schłodzenia, a nastepnie długim nożem kroimy na 3 warstwy.

Krem:
w rondlu rozpuszczamy kawałki gorzkiej czekolady (2-3czekolady na tort) z dodatkiem mleka sojowego. Po rozpuszczeniu dodajemy do masy cukru pudru (wg uznania).

Każdą z warstw biszkoptu nasączamy mieszaniną soku z wiśni z cytryną.
Na to wykladamy krem czekoladowy i obkładamy go wiśniami. Ostatnią warstwę biszkoptu smarujemy resztą masy czekoladowej (tak samo boki tortu) i dekorujemy np. borówkami.
Odstawiamy do lodówki.

4 komentarze:

  1. oj, wygląda smakowicie :) Zaraz rzucam się do piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
  2. smakuje jeszcze lepiej! 100% gwarancji dobrego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie zrobilam torcik jako prezent urodzinowy:] wygląda pysznie, mam nadzieję, że tak smao smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wykorzystam Twój przepis na biszkopt ale masę muszę zrobić grubszą ;)

    OdpowiedzUsuń